Életmottó: állandó változás

Zádory Eszterrel évekkel ezelőtt egy WAMP-on találkoztunk. Ő egyből beleszeretett a ruháinkba, mi meg belé. Szó szót követve kiderült, hogy fodrász, azóta már a mi fodrászunk is. Designos Baross utcai szalonjába élmény betérni: csajok cikáznak felhőtlenül, csiripelve jobbra-balra izgalmasabbnál izgalmasabb hajkoronákkal. Akárhányszor megyek hozzá, Eszternek mindig más a frizurája. Miközben csattog az olló, a fejem fölött sokat beszélgetünk a változásról, változatosságról,  a nőkről, nőiségről. Erről kérdeztem őt ismét és ezt szeretném megosztani Veletek.

Mi vezetett rá, hogy fodrász légy?

Már gyerekkoromban is imádtam ezt a közeget. Képes voltam a körkefét belecsavarni a hajamba, csak hogy mehessek a fodrász szalonba. Elvarázsolt a változás, az átváltozás, ahogy születtek az új frizurák, és azon keresztül az „új emberek”, továbbá elvarázsolt az is, hogy az új haj hogyan változtatta meg viselőjét.

Egyenes út vezetett a saját szalonig?

Nem mondhatni. A családomban a fodrász nem rendes szakma, szülői nyomásra így elsőként főiskolai végzettséget szereztem andrológus szakon. Emellett azonban tántoríthatatlan maradtam: beiratkoztam a fodrászképzőbe és elvégeztem. Hajas Laci mellett tanultam, majd három éve megnyitottuk saját szalonunkat a Baross utcában, ami azóta folyamatosan bővül, jelenleg tízen dolgozunk.

A főiskolai végzettségem azonban nem vált káromra: a fodrász mesterséget már jó ideje én is tanítom. Szeretem testközelben oktatni és nem elméletben: szalonunkban saját tanulóim segédkeznek, akiket a munkán keresztül tanítok legszívesebben. A tanítás nagyon sokat formál engem is, következetesebb és kitartóbb lettem. Tavaly megszereztem a mesteri fokozatot, a képzés még inkább segített abban, hogyan adjam át a tudást.

 

Mit leltél meg a fodrászatban? Mit jelent számodra?  

Számomra egyfajta önkifejeződés. Egyrészről a kreativitásomat teljesen szabadjára tudom engedni és ki tudom élni magam. A szakmámra úgy tekintek, mint egy művészetre, a munkákra, amiket készítek pedig, mint alkotásokra, melyekkel mássá, szebbé tudom tenni a vendégeimet és melyekkel meg tudom ajándékozni őket. Másrészről a változást és sokszínűséget, amiben hiszek, itt tudom leginkább megélni és megmutatni.

Életmottódnak az állandó változást tűzted ki. Mit jelent ez számodra?

Egyrészről az élet állandó változás, hiszen állandóan változik minden. Viszont sokszor sajnos állandóságot viszünk bele, megszokást, unalmat. Ezt ne tegyük, keressük folyamatosan a változást, a változatosságot!

Másrészről az állandóság utal számomra egy belső, biztos alapra, egy értékrendre, ami mint egy erős mag van bennem, amihez tartom magam a változások közepette is. Azt fejezi ki számomra, hogy az élet, a környezet folyamatosan változik, én mégis önmagam vagyok minden körülmények között. Viszont a változást, a változatosságot úgy élem meg, mint egy játékot.

Nap mint nap rengeteg nővel vagy körülvéve, sokkal beszélgetsz. Mire jutottál? Mi a nő, és mitől nő a nő?

Való igaz, nagyon sok nővel van nap mint nap kapcsolatom. Sajnos azt kell hogy mondjam, hogy nagyon-nagyon kevés igazi, kiegyensúlyozott nővel találkozom.

Egy igazi, önmagára talált nő mikor belép sugárzik, önelfogadás, önszeretet árad belőle. Játékos és változatos, egyensúlyban van magával kívül belül. Ki tudja fejezni önmagát. Öröm ránézni.

Azt tapasztalom, hogy ha a nő nincs jól, nincs a helyén, akkor gyűjtöget, hisztérikus, vásárlási mániája van, és hajlandó a befordulásra, depresszióra és mások hibáztatására, a „szar az életre”. Ez elég elkeserítő, azon vagyok, hogy mutassak itt nekik egy másik utat.

Mondják, és magamon is tapasztaltam, hogy ha változtatni szeretnék az életemen, akkor azt a hajammal kezdem. Ezt mennyire látod igaznak?

Ez alapjában véve igaz. A frizuráváltoztatás a változásnak egy gyors, fizikailag könnyen megfogható formája.

Többféle „típussal” találkozom a munkám során: vannak a kitörő típusok, akik fenekestül változtatnak, felrúgnak mindent és újrakezdik. Vannak, akik instabilak, állandóan másolnak, könnyen befolyásolhatóak, nincsenek kiforrva. Aztán vannak azok, akik mindig csak vágyakoznak a változásra, változtatásra, de soha nem merik megtenni ezt a lépést, csak siránkoznak és vágyódnak. Majd vannak azok, akik szeretnek kísérletezni folyamatosan, nyitottak a változásra. Én arra törekszem, hogy minél többeket hozzá tudjak segíteni ehhez.

Mi kell a változáshoz, változtatáshoz?

Elsőként szembesülni kell a jelen helyzettel, mi van most, hol, hogy vagyok, mi az ami hiányzik. Sokan eljutnak idáig, meg tudják fogalmazni ezeket, viszont a döntő többségük sajnos meg is nyugszik ettől, vagy megijed és nem mer változtatni. Inkább marad ugyan abban, ugyan ott és panaszkodik tovább. Illetve nem mernek segítséget kérni. Pedig azt tapasztaltam, hogy segítség nélkül nagyon nehéz. Az, hogy merjünk segítséghez fordulni, az is egy komoly lépés. Aztán ott van az akarat: akarni kell a változást, dönteni, tenni érte és kitartani mellette.

Azt tapasztalom például, hogy nagyon sok nő társfüggő. Nem jó, amiben van, de megelégszik vele, beletörődik, mert nem mer kilépni. Inkább szenved, a biztosat azonban nem meri feladni a bizonytalanért. Ezt nagyon szomorú látni.

Pedig a nőkben sokkal-sokkal több van! Annyi erő van bennünk, kitartás! Ha összeszednénk magunkat, elképesztő lenne, amikre képesek lennénk!

Már jó ideje viselsz ille-olla ruhákat. Elárulod, hogy mi fogott meg bennük? Miért szereted?

Legelőször a gallér fogott meg: túlzásba vitt, de mégis pont annyira, hogy még pont belefér a viselhetőségbe.

Szeretem az ille-olla darabok dinamizmusát, a variálhatóságát, hogy mindenféle alkalomra fel tudom venni őket. Annyit mutatnak, amennyit éppen kell. Nem tűnök el benne, hanem kiemeli pont azt, amit kell: az arcot, a formát. Egyedi és hangsúlyos.

Hogyan érzed magad az ille-olla ruhákban?

Abszolút nőnek érzem magam bennük. Magabiztosnak és csinosnak, elegánsnak. Szexinek és különlegesnek. Élmény végigmenni bennük bárhol.

by Illéssy Kata