ille-olla nagykövetünk, Válint Beáta életmottója: “40 felé egyre boldogabban”

Válint Beáta lenyűgöző nő. Ami eszembe jut róla: a lágyság, finomság, nyugalom és jókedv, továbbá hihetetlen figyelem és kíváncsiság a másik felé. Egy vállalkozó-női körben ismerkedtem meg vele, akkor még szövögette az álmait, mára meg is valósította: életre hívta a My Shiny Studio blogot, ahol a megörökített, feledhetetlen pillanatoknak ad keretet: scrapbook technikával emlékkönyveket készít fotókból hihetetlen ötletekkel, csudajó ízléssel, és elképesztő kreativitással.

Mindezt teszi négy gyönyörű csemetéje mellett, – témája és “alapanyaga” így van bőven a hivatásához. Bea lett a tavaszi kollekciónk egyik arca.

Megragadott bája, érettsége, kiegyensúlyozottsága, tiszta képe önmagáról, a nőkről, és a nőiességről. Bea 38 éves, sokat beszélgettünk a különböző korokról, korszakokról és hogy arról, hogyan jelenik meg ezekben a nő, mik a női szerepek, mi az alkotás és még sok minden másról. Ezt osztom meg veletek.

Hogy látod, mi a nő?

Nincsen olyan, hogy női kép. Minden korszakban mást jelent a nő, az élethelyzet adja. A nő fogalmát mindig újra kell definiálni, mindig változik. De a lényeg az, hogy amiben éppen benne vagy, azt maximálisan élvezd, annak add át magad.

Megtalálni a nőt a fiatal, szirmait nyitogató nőben, a szeretőben, a várandós nőben, az anyaságban, a feleség szerepben, ezekben tudjak kiteljesedni.

Mitől szép egy nő?

A nő szépsége belülről ered. A kisugárzás, ami bentről fakad, az a szép. Olyan sokfélék az emberek, nem lehet általánosan megmondani, hogy mi a szép, mindenkiben más. A szépség túl van a külsőségeken, a szépség a harmóniának a tükre. Ha rendben vagy magaddal, jól érzed magad a bőrödben, elfogadod, szereted magad, akkor a szépség felragyog.

Benned egy nagyon érett, finom, kiegyensúlyozott nőt látok. Mindig ilyen voltál, vagy hogy értél el ide?

Nem, nem voltam ilyen. Ez egy hosszú folyamat. Azt kell, hogy mondjam, hogy 40 felé egyre boldogabb vagyok. Tinédzser koromban és a 20-as éveimben állandóan meg akartam felelni, állandóan másokhoz viszonyítottam magam, sanyargattam magam. Kifele éltem. Állandóan diétáztam, hogy jobban nézzek ki, míg ma azért figyelek oda az étkezésemre, hogy egészségesebb legyek és tovább élhessek aktív életet gyermekeimmel. Régen például egy vendégség előtt egy óra volt elkészülődnöm, ma tíz perc és a maradék időben inkább azon töprengek és dolgozom, hogy mit készítsek ajándékba, amivel örömöt adhatok.

Volt valami pálfordulásod? Hogyan jutottál el ide?

A korral, a tapasztalatokkal, no és a családdal, gyerekekkel átértékeltem az életemet, megvizsgáltam, mi a fontos, és azokat helyeztem előtérbe.

Az első gyermekem, Boti sérülten született. Nagy küzdelmem volt ennek a ténynek a elfogadása, ami egyben rádöbbentett arra, hogy az élet és annak minden pillanata egy ajándék. Megtanultam hálásnak lenni az apró dolgokért, értékelni a szép pillanatokat. Hiszen a boldogságot nem kapjuk ajándékba, keresnünk kell, észre venni. Ebben segít nekem rengeteget a kreativitás, emlékőrzés.

Készült nemrég egy pályázatod: “40 felé egyre boldogabban” címmel, mit szeretnél ezzel üzenni?

Negyven felé egy második virágzása van a nőnek: itt az önmegvalósítás időszaka. Már van annyi élettapasztalatom, felismerésem, önismeretem, hogy mindezt kamatoztathatom, ezeket útmutatóul tudom használni ahhoz, hogy megtaláljam és megvalósítsam a bennem rejlőt.

Azt tapasztaltam, hogy a nők a korosztályomban sokszor hátra sorolják magukat, úgy fogják fel a feleség-, anya- és háziasszonylétet, mint egy vég nélküli szolgálatot. Elvesznek benne, mint nők. Pedig a férfi és a gyerekek nem ezt kívánják, várják. Férfinak egy boldog, mosolygó nő kell, a gyereknek önbizalommal teli, vidám édesanya – ami benne van a nőben, a nőiségben. Arra szeretném buzdítani nőtársaimat, hogy ha tehetik szakítsanak időt a feltöltődésre, keressék meg mi teszi boldoggá őket, élvezzék a korukat, a nőiségüket, a szerepeiket, szeressék magukat! Rengeteg érték, szépség van a nőkben, vállaljuk fel!

Miért pont scrapbook? Mit láttál meg benne? Mit jelent számodra?

Az alkotás iránti vágy ugyanolyan alapvető, mint a zene vagy a tánc, és legalább olyan sokszínű is. Az alkotás nemcsak egyszerű kikapcsolódás, hanem folyamatos alakítója látásmódunknak, ízlésünknek. Egy terápia, melyen keresztül megfogalmazhatjuk érzéseinket, elmesélhetjük vágyainknak, formát adhatunk gondolatainknak. A boldogság megtalálásában a kreativitás nagyon sokat segít, ez egy eszköz. Az albumok, képek készítése közben témákat boncolgatok, szembesülök sok mindennel és rádöbbent arra, hogy mi is az, ami az életemben valóban fontos.

Miben hiszel?

Hiszek abban, hogy …
az apró dolgok teszik az életet csodálatossá…
a kreativitás sosem megy ki a divatból….
a mosolygós nők a legszebbek…
a kevesebb több…
egy mosoly a legjobb orvosság…
a kézzel készült tárgyaknak varázsereje van…
és, hogy a női közösségek csodát tudnak tenni.

Hogyan látod az idei évet?

Találtam egy képet, ami nagyon megfogott: nem mindegy, hogy melyik sorban ülök. Elhatároztam, hogy az első sorban fogok ülni. Megadtam magamnak a 2015-ös évet: azt csinálom, amit szeretek, nem rettegek előre, hogy mi lesz belőle, valóban jó irány-e, mindenkinek tetszik-e, csak csinálom. És minden megsokszorozódva jön vissza.

Ez az év a láthatóságról – és a komfortzónámból való kimozdulásról – szól számomra: megmutatom elsősorban magamnak, a környezetemnek, és a világnak, hogy mi van bennem.

Már három éve figyelemmel kíséred az ille-ollát. Mit látsz benne?

Az ille-ollát általad ismertem meg. Amit látok benne, az a nőiesség, szerénység, ízlésesség és finomság. Az ille-olla darabokban elsősorban maga a nő érvényesül és nem a ruha. Különböző egyéniségű nőket látok, akiket valami mégis összeköt.

Óriási dolognak tartom, hogy testvérként együtt, ilyen eredményesen tudtok dolgozni.

Remek az anyagválasztás, nőiesek, letisztultak a fazonok. A modelleken látszik, hogy nem tucatáru, hanem valóban egyediek, mások. És jó érzés tudni, ismerni azt, aki megálmodta őket.

Hogyan érzed magad az ille-olla ruhákban?

Az ille-olla kabátok és ruhák olyan beleszeretős fajták: meglátod és beleszeretsz. Mindig szeretek belebújni, egyedinek, nőiesnek és stílusosnak érzem benne magam. Letisztult és egyszerű, tökéletesen passzol hozzám.