Mayer Petra nagykövetünk életmottója: „Az vagy, akinek hiszed magad!”

Petrával, szépség és aromaterapeuta, kozmetikussal egy női üzleti reggelin találkoztam. A bemutatkozásnál csak annyit mondott, hogy ő bizony szeretné szebbé, jobbá tenni ezt a világot, segíteni, szolgálni szeretne másokat. A hogyanra számtalan eszközt talált: az aromaterápiát (a szervezet illóolajok és növényi olajok segítségével történő harmonizálása, gyógyítása), a masszázst, a shiatsut (akupresszúrás masszázsfajta), szomatodrámát (játékos, kreatív, csoportos önismereti és terápiás módszer), kozmetikát, a táncot, zenét.

Életmottód: „Az vagy, akinek hiszed magad”. Mit jelent számodra ez a mondat? Mit üzen ez Neked?

Ebben a mondatban minden lehetőség ott van – ahogy mondanánk fehéren, feketén, jó és rossz.

Nagyon sokan küzdünk leginkább azzal, hogy gondolunk valamit a világgal, magunkkal a környezetünkkel kapcsolatban, majd ebben a nagy gondolkodásban azon kapjunk magunkat, hogy valami nem stimmel és szomorúak, depressziósak leszünk, és már azt sem értjük mi ez az egész, amit mi életnek nevezünk, és kik is vagyunk valójában. Azok vagyunk, akiknek hisszük magunkat.

Hogy jutottál erre a felismerésre?

Elég fiatalon, 7 éves koromban szembesültem azzal, hogy az emberek nem az egymás segítése és szeretete által állnak egymáshoz sok esetben. Figyelni kezdtem, tapasztalni. Magamból indultam ki, a világ, mások nem olyanok voltak mint én, nem az hajtotta őket. Mivel az, ami bennem volt és az, amit tapasztaltam eltért, ezáltal nagyon sok csalódást szereztem.

Viszont az életem során aztán pont az emberekkel való kapcsolatoknak, kapcsolódásnak köszönhetően találtam meg a válaszokat a kérdéseimre. Mások által jutottam el végül önmagamhoz is. Önmagamhoz való el-, vagy visszajutás a legfontosabb az életünkben, az alap. Én ebben az önmagamban hiszek.

Hogyan jelenik meg az életmottód az életedben?

A munkám által segíteni szeretnék azoknak az embereknek, akik hozzám fordulnak, hogy visszatérjenek önmagukhoz, és higgyenek benne, saját magukban. A kérdéseinkre a választ magunkban találjuk.

Az életed során belemélyedtél nagyon sok mindenbe, mesélsz erről?

7 éves koromtól karatéztam, 13 évesen latin-amerikai versenytáncra váltottam, amit aztán tanítottam is. Tanultam kreatív női táncot. Majd jött a a masszírozás és az aromaterápia. Az alapja mindennek az önmagunk létezésének észlelése a világban. Számtalan módszer létezik saját testünk, lényünk megtapasztalására, illetve a kapcsolódásaink révén önmagunk és embertásaink megismerésére, velük a világunkban való együttműködés lehetőségére is.

Hogyan „működsz”?

Engem önmagam, mások és a világ megismerése mozgat: figyelek, tanulok, tapasztalok. Az embereket is összegészében is és részleteiben is figyelem: testét, szellemét, lelkét. Ki és hol tart az egyes tudatossági szinteken az adott területeken az változó, és ha tetszik, ha okoz is kellemetlenséget, azt először is el kell fogadni, meg kell érteni, de ha van rá mód és nyitott rá az illető személy is, akkor lehet javaslattal fordulni a megoldást illetően. Így lesz egyensúly. Mindenki, szokták mondani: „lelke mélyén” pontosan tudja mi az ő igazsága, hol tart és valójában mi mozgatja. Csak a mai világ sok ingere, külső zaja megzavarja ezt a belső monológot.

Szeretem az embereket visszavezetni önmagukhoz. Ezt teszem magam is nap, mint nap.

Hogyan néz ez ki a hétköznapokban?

Először is kell egy kapcsolódási forma, amivel az embereket meg tudom szólítani 

Ez nálam jelen esetben az aromaterápián keresztül a terápiás illóolajok hatékony felhasználási lehetősége, a különböző testkezelési lehetőségek. Illetve a masszázsok – melyben az elfogadó, szeretetteljes érintés által nem csak a testi blokkok oldódnak, de jelentős lelki blokkok is. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom.

Egyedi masszázstechnikát fejlesztettem ki és alkalmazok a kezeléseik során, melyben a hagyományos, halhatatlan, nyugati sémákat ötvöztem a keleti vonallal és ahol megjelenik egy fontos szempont: a kezelő ember teste és annak tudata.

Most vizsgálom éppen, hogy az adott szeretet nyelvek között a testi érintés hanyadik helyen áll. Egyelőre pár embert kértem meg, de az így is meglepő és számomra eléggé megdöbbentő is az eredmény: első, illetve második helyen áll – pl az ajándékozáshoz képest, ami az utolsó helyen. A mai fogyasztói társadalom pedig nem ezt sulykolja belénk. Ajándékozd meg magad ezzel-azzal, ha nem vagy boldog. Erre én azt mondom, kérd meg, hogy valaki őszintén öleljen meg, vagy keresd azt, ahol a szeretet áramlik. Mindannyiunkban ott van. Önmagunkban elsősorban.

A kozmetikában hogyan tudod ezt a szemléletet belevinni?

A kozmetika elvileg arról kelljen, hogy szóljon, hogy kiemeljük, ami szép és megoldjuk az esetleges felmerülő és változtatható problémákat. Az öregedés nem probléma, a ráncok megjelennek egy idő után – főleg ha sokat nevetünk  A problémás bőr táplálkozási, hormonális és egyéb zavarokra, rosszabb esetben öröklött tényezőkre vezethető vissza. Minden ember egyedi eset, mindenki máshol tart az életében. Így személyre szabottan lehet csak az egyént nézni a problémáit illetően, én mindenkit először meghallgatok, figyelek rá, és saját terápiát állítok össze.

Mitől sajátos a kezelésed?

Az egyik kozmetikai cég munkatársa egyszer azt mondta nekem, azért szeretünk Petra, mert nem vagy tömegcikk. Mindannyian egy helyről valók vagyunk, de mindenki máshol tart. Nekem minden ember egy érték, ki hol tart, nekem nem tisztem megállapítani és véleményt mondani. Aki „csak” azt kéri, hogy a beállt hátát tegyem rendbe azt a megszerzett tudásom szerint a legmagasabb szinten látom el, de aki a könnyeivel tisztel meg – annak is szívesen nyújtom a papírzsebkendőt és egy meleg teát és természetesen, ha véleményem kérik, akkor azt is elmondom. Ha szépíteni kell a hölgyek, urak arcát, azt is legnagyobb örömmel teszem.

Energiabomba vagy. Honnan van ennyi energiád?

Ha valamit csinálok, akkor azt szívből teszem. Vagy sehogy. Ha szívből, akkor pedig imádom, lelkes vagyok és boldog és mosolygok, és ez jön, belülről. Ezt persze kell tanulnom adagolni, mert nagyon el is lehet fáradni ebben   Szeretek alkotni és szeretem, ha inspiratív emberekkel kapcsolódom, ugyanakkor azt is, ha segíthetek, ha gondoskodhatok. Ezek mind töltenek.

Pihenés képpen pedig magammal szeretek a legjobban lenni, akár a természetben, akár otthon beteszek valamilyen jó zenét és táncolok, vagy csak leülök magamban és befelé figyelek.

Az email címed: [email protected] Ez honnan jött?

Belőlem. A segítség, szolgálat vágya van bennem.

A régi vendégekkel, akik évek óta megtisztelnek bizalmukkal, szoros, mély kapcsolatom van. Örömükben, bánatukban osztozom velük. Minőségi idő, fontos mindannyiunk életében, mert szintén a szeretet egyik kifejező eszköze. A napokban írt az egyik régi kedves német vendégem, aki már hazaköltözött, hogy jön az anyukájával Budapestre, és jönnének masszázsra és egy kávét innék-e velük utána. Végtelen örömmel tölt el, hogy másoknak adni, segíteni tudok.

 

Mit látsz az ille-ollában, miért szereted? 

Az embernek fontos, hogy megtalálja azokat a lehetőséget az életben, amivel leginkább ki tudja fejezni önmagát. Így lehetséges az is, hogy akár az öltözködésével megmutathatja mit is képvisel valójában. Amikor Illéssy Katát megkértem csináljunk nekem egyedi kezelőruhákat – amiben a kifinomult, elegáns nőiesség dominál csipetnyi praktikummal szinte azonnali megoldás született. Az ille-olla több mint egy ruha, egy kabát. Alkotói testvérpár, akik szeretettel, kreativitással vannak értünk nőkért… és már az urakért is ? 
Én nagyon köszönöm, hogy ismerhetlek Titeket!

by Illéssy Kata

fotó: Jurassza Zsófia
https://www.jurassza.com