„Férfi-e az, aki nem teszi jobbá a világot?”

Ez az első férfi nagykövetünk, Gangel Peti – a Bizalmi Kör megálmodója és megalkotója –  életmottója.

Petivel egyik üzleti reggelijükön ismerkedtünk meg, egyből közel éreztem magamhoz, mintha már ezer éve ismernénk egymást. Őt kérdeztem a bizalomról, az életmottójától, az alkotásról és arról, mit jelent a férfi, e mottót hallva 

Az életmottódban mintha a férfi definícióját keresnéd. Mit jelent számodra a férfi? 

Az, hogy mi a férfi, azt keresem. Vannak értékek, tulajdonságok, képességek, amiket a férfihoz kötök. Ilyen például a felelősségvállalás. Egy férfi attól mindenképpen férfi, hogy felelősséget vállal, első sorban magáért. Ez kiterjed más emberekre, a környezetre is.

A küzdeni akarást és tudást, a versenyszellemet is a férfihoz kötöm. Ehhez pedig az erő, mind fizikai mind mentális is nélkülözhetetlen.

A nagyvonalúságot és udvariasságot is a férfi attribútumához kötöm.

Illetve még azt, hogy megjelenjen a férfiban a vágy az alkotásra.

Mit jelent az alkotás?

Számomra az alkotás azt jelenti, hogy olyan valamit hozok létre, ami belőlem fakad, és ami rajtam túlmutat, és ami ebben a világban abban a formában még nem létezett.

Hogy látod, hogy lesz a fiúból férfi?

Ez nem életkor kérdése, hanem inkább élettapasztalat. Annak a kérdése, hogy az élet során  a velem szembe jövő megpróbáltatásokból, kihívásokból mennyit tanulok, mennyit fejlődök általa. Férfi nem születik, hanem azzá válik. Fiút férfivá pedig az élet teszi, a mindennapokban felmerülő megpróbáltatások sora. Minél többet, gyorsabban, hatékonyabban tanulok, annál közelebb vagyok a férfihoz. Ez a hétköznapokban dől el, minden percben. Számomra döbbenet, hogy látok 60 éves fiúkat. Ők egész életükben kapják a kihívásokat, a lehetőséget, hogy férfivá válljanak, de képtelenek levonni a következtetéseket, képtelenek férfivá fejlődni.

Mert ez a valódi kérdés: hogyan veszem az akadályokat, hogyan reagálok rájuk. Lebénít, áldozatot játszom, vagy motivál, inspirál? Ez az én döntésem – és ebben rejlik a férfi.

A férfi túl van sok sikerrel megvívott harcon, megvívott sok csatát, ezek által erősödik. Minél több küzdelmet tud a háta mögött, annál inkább férfi a férfi. Az út a férfivá váláshoz a kényelmetlen és tele van szenvedéssel. Így látom. 

Tudatosan mész bele nehéz helyzetekbe, keresed a kihívást?

Két utat látok: az egyik út, amikor a saját hülyeségeim eredménye az előállt nehéz helyzet. Azaz egy korábbi helyzetből nem tanultam. Ezt nem keresem tudatosan, visszakapom – általában már keményebb példán keresztül – az élettől újabb esélyként, hogy végre tanuljam meg a leckét. 

A másik, amikor valami újat szeretnék alkotni, új területeket megismerni, bejárni. Ez nehezebb, ugyanakkor sokkal izgalmasabb út. Ilyenkor direkt keresem a kihívásokat, izgalommal és kíváncsisággal állok elébük. Benne van a kényelmetlenség, a fájdalom és a bukás veszélye is, de azzal a gondolattal és nyitottsággal megyek bele, hogy „Lássuk, mi fog ebből kisülni, hova lyukadunk ki?”. Olyan nincs, hogy nem jövök ki sehogy se belőle.

Te hogyan edződtél, edződsz?

Most 32 éves vagyok, 13 éve vállalkozom, kaptam pofonokat rendesen. Az életem során több volt a rossz döntéseim száma, mint a jó. De ahogy Rocky Balboa is mondja a Rocky c. filmben: „nem az számít, mekkorát ütsz, hanem hogy mennyi ütést állsz ki, mikor talpon kell maradni”.

Mikor kaptam a pofonokat, mélypontra kerültem, nem is egybe és azokba bele is haltam. Azt vallom, hogy szabad belehalni olyankor. Utólag olyan nagyon okos csak az ember. De akkor ott a gödör alján, az egy halál. Egy idő után a mélyponton lévő állapot elviselhetetlenné válik, és eljutok arra a pontra, hogy elhatározom, hogy változtatni akarok, és hogy többé ilyen helyzetbe nem kerülök. A mélypontból kijőve keresem az új utakat és felkel bennem a kíváncsiság: mi fog a következőkből kisülni. Így megyek tovább az élet hullámvasútján.

Mi motivált a Bizalmi Kör létrehozásában?

Mást akartam az élettől, mint amit eddig csináltam. Alkotni akartam, újat létrehozni, ami belőlem indul, de rajtam túlmutat. Kerestem, hogy mi az. A Bizalom sebessége c. könyv (Stephen R. Covey) inspirált a Bizalmi Kör megalkotásában. A bizalmat új perspektívából ismerhettem meg.

Az életem során arra jöttem rá, hogy az élet központi kérdése a bizalom. Bizalom első sorban saját magamban, abban, amit csinálok; másokban; abban, hogy ami történik, az okkal történik, annak úgy kell lennie és nagyon fontos a felettes erőben való bizalom.

A társas kapcsolatokban elengedhetetlen a bizalom. A bizalom alapja a hitelesség. Úgy éljem az életem, ahogy mutatom, a szavamnak legyen súlya és tükrözze a tetteimet.

Mi a célod a Bizalmi Körrel?

Egy olyan szemlélet és közösség kialakítása, ahol az alapérzés az, hogy „jó businessben lenni”. Ahol egy építő, egymást segítő, támogató és inspiráló, megbízható közegben dolgozhatunk. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát abba, amit csinál.

Mi a bizalom?

A bizalom nagyobb – talán mondhatom, hogy – erő, ami univerzális, rajtunk túlmutat. Velünk született, de nem belőlünk indul, amivel csak bánni tudunk, az pedig rajtunk múlik, hogy hogyan bánunk vele.

A bizalom meghatározza a kapcsolataink minőségét, a kapcsolataink pedig az életminőségünket. Ha megtanuljunk „kezelni” a bizalmat, az életünk drasztikusan megváltozik. A pletykák például lecsökkennek az életünkben, egyszerűen nem lesz rá szükségünk.

Milyen meglátásod van a bizalommal kapcsolatban?

A bizalmat szélsőségesen kezeljük: vagy van, vagy nincs. Ez nem helyes. A bizalom nem vagy-vagy kérdés. Vannak árnyalatai, fokozatai.

Egy kapcsolatot kell bizalommal megtölteni. Lehet előre és hátra lépkedni a „bizalomlétrán”. Rajtunk, a tetteinken, a megbízhatóságunkon és hitelességünkön múlik, hogy „hanyadán állunk”, illetve azon múlik, hogy hogyan fordulunk a másikhoz.

Hogyan működik a bizalom az üzleti életben és a Bizalmi Körben?

Az üzleti életben is az ajánlásért, az összekötésért meg kell dolgozni, ki kell érdemelni.

Ha az egyik oldal megadja, másik meg ki tudja érdemelni.  Mindig egy picivel többet adok, mint ahol az adott kapcsolat tart. Így a másiknak lehetősége van arra, hogy a másik éljen vele és „belenőjön”. Nem szabad egyből túl nagy bizalmat adni, mert a másik nem tud vele mit kezdeni. A Nyomorultak jut eszembe, amikor Jean Valjean a paptól egyszerre hatalmas bizalmat kap, amitől ő zavarban van, nem érti.

Párkapcsolatban hogy látod, mit jelent a bizalom? Hogyan jelenik meg?

Nagy dolgokra fókuszálunk, de a titok nyitja a hétköznapokban rejlik, az apróságokban, ott dől el minden. Pl. megteszem-e azt, amit kér, számíthat-e rám a másik, mellette állok, nem felejtem el az ő dolgait, figyelembe veszem. Hogy nem csak rólam szól minden, hanem észreveszem, hogy ott egy másik és teszek érte.

Hogy állsz az önbizalommal?

Az önbizalom kérdése nem könnyű: hisz a magamnak tett elhatározásokat, ígéreteket sokszor nem tartom meg, nem teljesítem. A bizalom első lépése önmagam felé a bizalom megadása és „kiérdemlése”, utána jöhetnek a többiek.

Viszont azt érzem, hogy nem magamban kell bíznom először. Van valaki, aki jót akar nekem, vigyáz rám. Ha Benne bízom, bízom abban, hogy Ő a legjobbat akarja nekem, és okkal dobál engem erőt próbáló helyzetekbe, akkor ebből kiindulva tudok bízni önmagamban is. Azt a nehézséget, amit kaptam, azt meg tudom ugrani, Ő bízik bennem, nincs okom kételkedni. Ez a szemszög és hit mindig segít és átlendít a nehézségeken.    

Ha megugrom az akadályt, akkor erősödik az önmagamba vetett bizalom. Itt jön a tett: ülve nem tudok megoldani, megugrani semmit. A tetteken keresztül visz az út az önbizalomhoz.

Mi a hit, hogyan kapcsolható a bizalomhoz?

Definíciók szerint a hit olyan dolgokba vetett bizalom, amit nem látok. Számomra a hit a bizalommal összefügg. Nincs bizalom hit nélkül, de a hit tágabb, mint a bizalom. És a kettő nem létezik egymás nélkül. Akiben bízok, abban hiszek. Hiszek képességeiben, jellemében, szándékában, abban, amit lesz az asztalra.

Mit látsz az ille-ollában? 
Az Ille Ollát olyanoknak javaslom, akik karakteres személyiségek. A kabátok stílusa messziről felismerhető, bátor és karaktert ad a megjelenésnek. Arra gondoltam, hogy tegyünk egy próbát. Ha az utcán szembe jön egy “Ille-Ollás” köszönjünk egymásnak, mert van bennünk valami közös 

by Illéssy Kata

fotó: Jurassza Zsófia
https://www.jurassza.com