ille-olla nagykövetünk, Foki Ljiljana életmottója: “A szeretet a legerősebb a világon!”

Foki Ljiljana, Lili (55) egy elbűvölő nő. Első találkozásunknál magával ragadott. Ahogy beszélgettünk és ahogy egyre inkább megismertem a közös munánk során, a csodálatom és tiszteletem egyre nőtt. Lili szerb származású. 21 éve, a délszláv háború idején telepedtek Magyarországra két kicsi lányukkal (ma 28, 25 évesek), egy év után azonban elvált férjétől. Hely-, nyelvismeret nélkül építette fel itt életüket, karrierjét, nevelte egyedül lányait, mindent önerőből, a nulláról, munkával, kitartással, hittel és szeretettel.

Lili a munkája mellett life & business coach (More Light Coaching), tangózik, tai-chit és jógát oktat, többszörös nemzetközi és magyar tai-chi bajnok, továbbá marathon futó. Minden reggel meditál, és három kutyát nevel – a lányait már nem kell. Mindenhova rettenetesen csinosan és egy kis bőröndöt húzva érkezik.

Küldetése, hogy segítsen elsősorban a nőknek: a szembesítéseivel, a tanácsaival, hogy megmutassa, lehet másképpen is. Mindezt hitelesen mutatja, hisz amit tanít, azt a maga bőrén tanulta meg és a szerint él maga is.

Lili elképesztő választékosan és cukin beszél magyarul. Az interjút nyelvtanilag javítottam (IK).

Miért pont coaching?

Mert szeretem az embereket. Szeretek foglalkozni velük, szeretek adni.

Hogyan lettél coach?

20 évvel ezelőtt megjelent bennem a vágy egy amerikai coaching könyv olvasásakor, hogy igen, ez az, én ilyen szeretnék lenni. Most érzem elérkezettnek az időt, hogy az eddigi életem során felhalmozott tudásomat, tapasztalatomat tovább adjam, segítsek másoknak. Erre egész eddigi életemben és életemmel készültem.

Élettapasztalatomnak köszönhetően értem, hogy miről beszél a másik, egy nyelvet beszélünk. Átéltem azokat én is. Így tudok segíteni.

Hogyan indultál?

Szegény családban nőttem fel. Aztán jött a háború, a nyomor, az új otthon, kultúra, a férjemmel megromlott viszonyunk, jött a válás, az egyedüllét, családfenntartás – ez nagyon nehéz időszak volt számomra. Félelem és bizonytalanság határozta meg az életemet, elveszve éreztem magamat. Sokat sérültem, és sokat hibáztattam másokat. Ebben a helyzetben erőt vettem magamon és elhatároztam, kijövök ebből. Megfogalmazódott bennem, hogy rendbe szeretnék tenni mindent magam körül és szeretetben szeretnék élni. A két pici lányom adott erőt mindehhez.

Óvónő is vagy, pénzügyi diplomád is van, coach is vagy, jóga, tai chi oktató – nagyon sok iskolát kijártál. Mi vezet ebben?

Már gyerekkoromban is imádtam tanulni, imádok tanulni ma is. Hiszem, hogy a tudás nagy erő. A tudás szabadságot ad, megadja a döntés szabadságát. Megmutatja mit hogyan tegyek, megszabadít a félelmektől. A tudás magabiztosságot is ad és egyben tiszteletet, nyitottságot és megértést a másik irányába: más szemmel nézek a másikra, meglátom, hogy mennyi virág virágzik, hogy milyen sokszínű a világ.

Mi a célod?

Célom, hogy jól érezzem magam a bőrömben és hogy tudatos életet éljek. Saját életem legyen, amit úgy élek, ahogy nekem tetszik, nekem és a családomnak jó. Tudatában vagyok annak, hogy az én életem az én dolgom és az én felelősségem. Ötven fölött most kezdődik az élet! Az 50. születesnapomon futottam le életemben először a siófoki marathont. Bizonyítani akartam magamnak, hogy tudok, akarok és képes vagyok mindenre, amire fókuszálom az energiám. Ebben az évben megtanultam például fejen állni. Nekem ez óriási eredmény és nagyon büszke vagyok magamra. Most építem a saját coaching cégemet, azt csinálom, amit szeretek, van időm magamra.

Adni, tanítani szeretnék: coaching, tai chi, jóga, tánc…még többet szeretnék tanulni. Nagy célom és vágyam, hogy még elvégezzem a Master of Applied Positive Psychology szakot a pennsylvaniai egyemetem Amerikában. Valamint meg szeretnék tanulni kézen állni!

Kiknek szeretnél segíteni és mik a terveid?

A nőknek szeretnék segíteni első sorban. Én is nő vagyok, gyermekeit egyedül nevelő anya, önfenntartó, de közben nő. Szeretek nő lenni. Átérzem és átélem a nők problémáit, értem miről beszélnek. Segíteni szeretnék nekik, hogy eljussanak az önszeretetig. Segítek nekik abban, hogy a Világot és Önmagukat is más szemszögből lássák, hogy hogyan tudnak kilépni az áldozat szerepből és hogy ne az elvárások alapján éljenek. Hogy elkezdjenek hinni abban, hogy saját erejükből képesek pozitív változásokat elérni az életükben. Meg szeretném mutatni nekik, hogy hogyan tudják a női–férfi energiákat egyensúlyba tenni. Hogy erőforrásaik, rejtett kapacitásaik aktivizálásával és ezen kreativitásuk kibontakoztatásával, egészségesebb és boldogabb életet éljenek.

Egy marketing kérdés: miben vagy más, mint a többi coach?

Éveken keresztül tanultam és gyakoroltam az energia alapelveit, valamit a tai-chit és a jógát. Egyedi coaching megoldásokat kínálok a pozitív pszichológiával, strukturált üzleti coaching technikákkal és energia menedzsmenttel. Mert hiszem, hogy az egész ember fontos, fontos a testet és lelket egyensúlyban tartani. Segítek másoknak egészségesebben és harmóniában élni saját magukkal és a világgal.

Nem ítélem meg az embereket. Szeretem es megértem őket. Tudom, hogy nehéz a változtatás. Tisztelem azokat, akik eljönnek és akik változtatni szeretnének. Tisztában vagyok azzal, hogy mindenki hibázik. Nem ítélek meg senkit emiatt.

Hiszek abban, hogy minden ember szerethető, minden emberben van tehetség, csak legfeljebb nem bontakoztatják ki. Szeretek hozzájárulni ahhoz, hogy erre fényt derítsünk, és együtt kihozzuk mindenkiből, ami jó és szép és azt amiben tehetséges. Ez az én küldetésem.

A filozófiám, hogy először segítek magamnak és csak utána tudok másoknak segíteni. Mindent a magam bőrén tanultam, tapasztaltam. Hiszem, hogy így tudok hiteles lenni.

Coachként mik a legnagyobb akadályok, amikbe ütközöl?

Az első, hogy ha valaki nem akar magán segíteni, annak én se fogok tudni. Változni senki helyett nem tudok, csak kísérni és segíteni. A lépéseket az egyénnek kell megtennie.

Másik amivel szembesülök, hogy az emberek nem szeretnek felelősséget vállalni. Hárítanak, mást hibáztatanak. Ezt így nem lehet.

Illetve félnek a szembesítéstől. Amíg azonban nem szembesülök a dolgokkal, nem tudatosítom, addig nem tudok elfogodni, megbocsátani és elengedni vagy változtatni rajta.Hiányzik az emberekben az önelfogadás és önszeretet.

Kevés nő látja, tartja magát nőiesnek. Hogy látod, miért van ez így?

Minden nőben van női és férfi energia, fontos egyensúlyban tartani és megfelelő időben használni őket. Van mikor dönteni kell, menni, tenni, – ez aktív, férfi energia. És van mikor nyitottak, intuitívek és elfogadóak vagyunk – ez a női energia. Nagyon sok nő férfi energiával működik, versenyzik, harcol és azt hiszi, hogy a nőiességet elérni kell. A nőiességet piedesztára emelik, elérhetettlenné teszik. A nőiesség ott van bennünk, vegyük észre. Lépésről, lépésre tudjuk ezt megtenni, építkezni, ahogyan egy háznál is. Apró dolgokkal, változtatásokkal – mint pl. szoknyát veszek, ha nem hordok – kell elkezdeni, de kezdjük el! Félünk kilépni a komfortzónánkból. Ha lépésről lépésre megyünk és csak a következőre koncentrálunk, nem olyan félelmetes. Nagyon fontos, hogy mindeközben jól érezzük magunkat, ne legyen kényszer, ne kötelességként éljük meg (kéne, muszáj). Ne más miatt, hanem saját magam miatt csináljam, mert nekem jó. Lássuk meg benne az élvezetet, a játékot! Én sok mindent imádok: a magassarkú cipőt, a piros rúzst, táncolni, szabad lenni. Kis élményeket okozzunk magunknak, apró örömöket minden nap… Így válunk szabaddá.

Mi a nő? Milyen a nőies nő?

A nő akkor a legvonzóbb, a legnőiesebb, ha örül, nevet, vidám, magabisztos és szereti magát és másokat.

Mi a boldogság?

A boldogság mindenkinek más. Számomra azt jelenti, hogy rendben van a világom, abban rendben vagyok én is, elfogadom és szeretem magamat, az embereket, állatokat, természetet, élvezem az életet, érzek, szenvedélyesen, jó dolgokat csinálok, hozzájárulok a világ rendbetételéhez.

 Mire vágysz?

Szeretetre és a fényre, fény az Isten felé, és arra, hogy meglássam azt, ami szép bennünk, ami isteni. A szeretet a legerősebb erő a világon – ebben hiszek.

Magyarországon élsz már több mint 20 éve. Mit látsz a magyarságban, magyarokon?

A magyarok rettentő tehetséges, és kreatív emberek, remek a szépségérzetük. Csak sajnos nem erre fókuszálnak. Aminek figyelmet adnak az a panaszkodás, hibáztatás, irigység.

A magyar nyelv gyönyörű, választékos, gazdag. A gondolkodás is. Ezt a tudatot kellene a magyaroknak inkább erősíteniük, erre építeniük.

Nagyon választékosan beszélsz magyarul. Te hogy éled meg a magyar nyelven való kommunikációt?

Nagyon nehéz volt megtanulnom, mert mindig angolul dolgoztam és angol volt a munkanyelvem. Nem fogom tudni soha tökéletesen beszélni a magyar nyelvet, de egyet megtanultam: ami eszembe jut, azt egyszerűen csak mondjam. Nem érdekel, hogy tökéletes-e vagy sem, mondom és megértik. A business coaching posztgraduális képzésen, amit végeztem az ELTE-n a képzés magyarul volt. Most mindkét nyelvet – a magyart és az angolt – használom a munkám során mind coachingnál, ming tai chinál és jógánál.

Hogyan erősödtél meg?

Tízenöt évvel ezelőtt nagyon boldogtalan voltam: nem volt sehol hazám, sehol se éreztem magam otthon. Döntöttem egyet: legyökerezem, Budapest lesz az otthonunk. Ezenfelül elkezdtem tai chizni. Mindig is nagyon érdekelt a keleti kultúra, vallás, filozófia. A tai chi hozzásegített a belső béke és egyensúly eléréséhez. 

Hogyan segített a tai-chi és a jóga?

A tai chi és a jóga hatására elkezdtem lecsendesedni, megnézni mi van bennem, elengedni a múltat, javítottam a kapcsolataimon, törekedtem a megértésre és megbocsátottam. Rájöttem, hogy minden ami történt, az az én dolgom, felelősségem. Tai chinak köszönhetően megtanultam fókuszalni az energiámra és a jelenben lenni.

És a tango által mit láttál meg?

A tango abban segít, hogy el tudjak engedni, hogy ne akarjak mindent én irányítani, adjam ki a kezemből a kontrollt. Adjam át magam egy másiknak, engedjem, hogy irányítsanak, hogy irányítson és vezessen egy férfi, és én követem őt miközben élvezem az egészet. Megtanított arra a tango, hogy bízzak a férfiban, ne akarjak mindent egyedül, magam megoldani, megcsinálni. És engedjem el az elvárásaimat.

A férfi és nő közötti egyensúlyra, intimitásra és szenvedélyre tanít még a tango. Segít megélnem a női mivoltomat. Segít az egyensúly megtalálásában: először a saját centrumom megtalálásában, majd a férfival közös egyensúly megtalálásában. ..és akkor kezdődik a tánc!

Segít megtalálnom, hogy mit jelent nőnek lenni, átadni magam, adni magamból, megérezni a bennem rejlő lágyságot, finomságot.

Rádöbbentett arra, hogy a férfi nem vetélytárs, hanem társ. A férfinak az a dolga, hogy harcoljon, irányítson, hódítsa meg a világot, vezessen és hogy megvédje a nőt, nem az, hogy uralkodjon rajta. A nőnek az, hogy otthont teremtsen, gyógyítson,lágy, odaadó, szeretet legyen. A nő nem alacsonyabb rendű, egyenrangú a férfival, csak más.
A tango kapcsán tapasztaltam, hogy sokszor nem kell analizálni, átbeszélni a dolgokat, ha valami nem működik. Hanem egyszerűen álljunk meg, hangolódjunk egymásra és kezdjük újra. Élvezzük és érezzük, ez egy közös tánc! 

Mit ajánlasz, hogyan induljanak el mások az úton?

Először szembesüljünk azzal, hogy most éppen mi van, álljunk le, csendesedjünk le. Aztán vizsgáljuk meg, hogy mit is akarunk. Készítsünk akciótervet, és kezdjünk el tenni érte. Egyik lépés a másik után, türelemmel, kitartással, mértékletességgel. Nincs gyors eredmény, ez nem instant leves – energiát és időt igényel, ez egy befektetés. Ne az eredményért csináljuk. Élvezzük közben, minden lépését! Ne kényszerítsük semmire magunkat. Kezdjük el kis apró lépésekkel, tettekkel, változtatásokkal. A változtatás lehetséges és szükséges, de mindig belülről kell, hogy induljon.

Nagyon fontos hogy mit gondolunk. A gondolat ereje nagyon erős, ezzel teremtünk. Valami megfogalmazódik először gondolati szinten, aztán a gondolat materializálódik.

Kik a mestereid?

A legnagyobb mestereim a két lányom. Ők két lábbal a földön állnak és visszahúznak mikor épp elszállni készülök. Tükrözik azt, ami bennem van. És emlékeztetnek arra, hogy mi a feladatom. Egyben nagy kritikusaim is. Elsőre bosszantó, amit mondanak, amivel szembesítenek, majd elgondolkozom rajta és sokszor belátom, hogy igazuk van, helyénvaló a meglátásuk. Rengeteget tanulok tőlük, nagyszerű emberek, szépek, okosok es nagyon büszke vagyok rájuk!