Bajusz Zsuzsi ille-olla nagykövetünk életmottója: Egy ember nem tudja megváltoztatni a világot, de mindenki megpróbálhatná!

Bajusz Zsuzsival január 22-én találkoztam a BCC női üzleti reggelijén, előtte két nappal költözött haza Angliából. Kis- és középvállalatoknak kifejlesztett vállalatirányítási programot, a BVS Software-t mutatta be, és ajánlotta. Érdekelt a dolog, meg Zsuzsi is, leültünk beszélgetni. A rendkívül sok kapcsolódási pont mellett azt beláttuk, hogy az ille-olla el tud még lenni vállalatirányítási rendszer nélkül, de azon dolgozunk, hogy elengedhetetlen segítség legyen. Ehhez Zsuzsi felajánlotta, hogy segít eljutni odáig, hogy szükségünk legyen vállalatirányítási rendszerre. Azóta ő a marketingesünk, értékesítőnk, coachunk, mediátorunk. De Zsuzsi nemcsak nekünk segít, olyan mint egy polip: sok csápjBajusz Zsuzsi ille-olla nagykövetünk életmottója: Egy ember nem tudja megváltoztatni a világot, de mindenki megpróbálhatná!

Mi a motorod? Mi az ami hajt, ami adja ezt a sok energiát?

Hogy hozzá járuljak mások sikeréhez – ez motivál. Hihetetlen nagy öröm számomra, ha egy vállalkozás, amelyiknek segítek, erőre kap, szárnyal. Úgy érzem, így tudok hozzájárulni ahhoz, hogy más legyen a világ. Minden erőmmel azon vagyok, hogy legalább megpróbáljam megváltoztatni. Arra is rájöttem, hogy ez másokkal együtt “könnyebben” megy, hatékonyabb.

Hogyan érted, hogy másokkal együtt?

Imádok megismerni újabb és újabb embereket és összekötni őket, ahol látom a kapcsolódási pontokat. A személyes kapcsolatokban hiszek, a bizalmon alapulókon. Mióta hazajöttem Angliából széles ismeretségi körre tettem szert, ezáltal rendkívül sok embert, világot megismerve, lehetőséget meglátva. Ezeket szeretem megosztani másokkal és így összehozni őket. A win-win kapcsolatokra törekszem, arra hogy mindenkinek jó legyen.

Aprópó Anglia. Múlt hétvégén vitted ki az Argo 2-t a londoni magyar közösségnek. Hogy jön a vállalatirányításhoz és marketinghez az Argo 2?

Szerelemből. Voltam az Argo 2 bemutatóján és közönségtalálkozóján, ami annyira tetszett, hogy arra gondoltam, mekkora ajándék lenne ez a kint élő magyaroknak. Feltettem a kérdést Árpa Attila rendezőnek, hogy mit szólna ahhoz, hogy ha Angliában is lenne egy bemutatóval összekötött közönségtalálkozó. Árpa rábólintott, majd gőzerővel minden szálat megmozgatva három hónap alatt megszerveztük Faltusz Viki barátnőmmel. Közel négyszázan voltak a két előadáson a kinti magyarok, akik egész Anglia területéről csak ezért érkeztek Londonba. Rendkívül élvezték, és örültek neki – én meg annak, hogy hozzájárulhattam az örömükhöz. (Az Aktívnak adott interjúk itt láthatóak: Argo 2 in London 1, Argo 2 in London 2)

Álljunk meg egy szóra: szerelemből. Ezt hogy érted?

Business with love (Üzlet szerelemmel) ez a mottóm az üzleti életben. Azt látom és tapasztalom, hogy csak szerelemmel, szenvedéllyel, elszántsággal lehet vállalkozni – és ez átlendít minden akadályon. Anélkül semmi értelme, nincs benne élvezet. Olyan cégeknek szeretek és lehet segíteni ahol ez megvan: szerelemmel viszik a vállalkozásukat.

Hogy látod, mivel tudsz hozzájárulni a vállalkozásokhoz?

Hogy nem ismerek lehetetlent, és ezt megmutatom nekik. Megmozgatok mindent.

A kapcsolati tőkémmel tudom őket támogatni, és a marketing szemszögemmel. Segítem őket a céljaik megfogalmazásában és a stratégia összerakásában. Mikor kell, pedig erőteljesen képviselem az érdekeiket.

Mi az álmod, célod?

A legsikeresebb üzletasszonyok között szeretnék lenni, mindezt úgy elérve, hogy közben nagyon sok vállalkozást és ezzel sokakat segítek abban, hogy megvalósítsák álmaikat. A felhalmozott tudást és tapasztalatot pedig tovább szeretném adni, tanítani.

Idén jöttél haza Angliából hosszabb tartózkodás után. Mit hoztál onnan? És miért jöttél haza?

Egész más szemléletmódot. Szerintem ez a legfontosabb a megszerzett szakmai tapasztalatok mellett. Ez a 2,5 év elég volt arra, hogy kipróbáljam magam egy idegen országban, sikereket érjek el. Azt szokták mondani, hogy ez az idő vízválasztó, vagy haza mész, vagy örökre kint ragadsz. Én az előbbi mellett döntöttem, szerintem így helyes. Szerettem volna megosztani a bennem felhalmozodott tudást a hazai vállalkozók javára. Persze sok támadást kaptam emiatt, én továbbra is úgy gondolom, jó döntést hoztam.

Fiatalkorodban profi, NBI-es kézilabdás voltál, majd bíró voltál itthon is és külföldön is, a London és Dél-Anglia Játékvezetői Bizottság elnöki poziciójáig vitted. Mit adott neked a sport? Mit tanultál általa?

A sport nagyon fontos szerepet játszott az életemben: megtanított, hogyan legyek igazi csapatjátékos, és hogy kemény munkával és alázattal lehet elérni sikereket. A játékvezetésben a felelősségvállalást szerettem a legjobban, hogy 2×30 percen keresztül én voltam felelős a játékért, mindezt úgy megvalósítva, hogy észrevétlen maradjak a pályán. És minden egyes percben, másodpercben tudjam, hogy mi fog történni, megelőzve a problémákat. Szerintem ezt a szemléletet teljesen tudtam adaptálni és használni a vállalkozói életben.

Rengeteg mindent csinálsz. Saját vállalkozást vezetsz, több vállalkozásnak segíted a külföldi piacra jutását, segítesz a marketingjükben, értékesítésben, ott van Argo 2 és még számtalan más vállalásod, amik profiljukat tekintve igen eltérőek. Mi a titkod, hogyan tudsz ennyi fele figyelni, ennyi mindent kézben tartani és irányítani?

Nagyon fontos a jó csapat! Szerencsére nagyon sok támogatást kapok a családomtól és a barátaimtól. Szeretek tanulni, új piacokat, szegmenseket megismerni. Ha nem lenne meg bennem ez a tudásszomj, szerintem nem tudnék ennyi felé fókuszálni. Nagyon fontos még, hogy szeretem amit csinálok, anélkül nem is menne. Amit sokan problémának látnak, én azt kihívásnak élem meg és megoldásra váró feladatnak. Szeretem magam körül látni a sok mosolygós arcot, amikor elérünk közösen egy kisebb vagy nagyobb sikert. Mert az ő sikerük, az én sikerem.

Mit láttál meg az ille-ollában? Miért segítesz nekünk?

Magamat! 

Nagyon szeretem az ille-olla stílust és az üzenetet “Légy NőMagad”! Én nem szeretem a hétköznapi sablonos dolgokat. Az ille-olla pedig nem egy sablonos dolog. Amellett, hogy nagy rajongója vagyok az egyedi ruháknak, nagyon fontos a csapat, aki ezt készíti. Kata és Lenke szívből csinálja, ezt az első pillanattól lehet látni és érezni. Ők ketten tökéletesen demontsrálják a “Business with Love” fogalmát.

Hogy érzed magad az ille-olla ruhákban?

A ruhák segítenek többet megmutatni a személyiségemből. Nem voltam még olyan rendezvényen, ahol elmaradt volna a dicsérő szó: “Remekül nézel ki ebben a ruhában!” Szerintem ez az egyik legértékesebb az összes közül, mert ez azt jelenti, hogy a megfelelő ruhát viseled, ami a legtöbbet mutatja meg belőled. Egyszerűen harmóniában vagy, szerintem ez a legfontosabb.

Mit képvisel, sugall meglátásod szerint az ille-olla?

A nőt, aki mer nő lenni a 21. században. Lehetsz Te családanya, üzletasszony vagy sportoló, az ille-olla ruhákkal Nő tudsz lenni függetlenül a szakmádtól. Ezért szeretem az ille-olla community-t, ahol a nap végén nő vagy és a speciális kapocs köztetek a ruha, ami összehoz világszerte.

by Illéssy Kata